Проста

Високощільна система зберігання даних Seagate Exos Corvault.

Сучасний світ отримав цифровізацію більшості областей, що призвело до можливості отримання величезної кількості даних, наприклад, про роботу машин і механізмів, погодні умови, про трафік на вулицях міст, стан різних ринків, динаміку валютних курсів, про захворювання та варіанти лікування. Цінність даних у тому, що й аналіз може дати бізнес-значиму інформацію, яка актуальна для оперативного управління та прийняття рішень різного рівня: від тактичних до стратегічних.

Дані для ретроспективи, Штучний Інтелект, відповідності до закону

Дані мають високу цінність як «в моменті», так і щодо доступності для ретроспективного аналізу. А поєднання цих двох напрямків забезпечують високу синергію, дозволяючи отримувати з даних інформацію швидко та точно. Наприклад, навчаємо штучний інтелект (ШІ) на прикладі накопичених даних, а навчена нейромережа, яка виходить у результаті проведеної роботи, вирішує поточні завдання легко та швидко. Інший приклад: проводимо ретроспективний аналіз та екстраполюючи його результати отримуємо прогноз на майбутнє, яким можна керуватися у вибудовуванні стратегій.

Дані для навчання ШІ, для ретроспективного аналізу та інших операцій data mining мають бути попередньо отримані та збережені. Саме з цим, як показує практика, при сучасному стані індустрії є дуже серйозні проблеми.

Зауважимо, що іноді необхідність зберігання даних визначає вимога не бізнесу, а закону. У ряді випадків компанії зобов'язують зберігати дані за певний період та пред'являти на вимогу держструктур.

Ємність накопичувачів у порівнянні з кількістю вироблених даних

Людство виробляє і постійно збільшує кількість інформації, однак, за будь-яких оцінок, частка даних, що зберігаються, виявляється незначною. Експерти розходяться в думках, оцінюючи кількість даних, які виявляються збереженими на накопичувачах з потоку, що розширюється, формується «інтернетом речей», системами відеоспостереження, даними геологорозвідки, спостереження за кліматом. Але ніхто з них не озвучує значень, що перевищують 10%, які б зберігали для подальшого використання.

Виходить, що 90% і більше сгенерованих даних можна використовувати лише «в моменті», а потім вони виявляються безповоротно втраченими. Не надто висока ефективність для «економіки даних»!

Від теорії – до практики

Сказане вище справедливо для окремих підприємств, індустрій, та цивілізації загалом. Абстрагуючись від глобальної ситуації, поговоримо про те, що можна зробити на практиці в одній окремо взятій компанії.

Купівля все більшої кількості простору для власних (on premise) СЗД або у хмарах, у прагненні наздогнати зростаючий обсяг даних – дія необхідна, але недостатня. Доведеться вдаватися до інтелектуальних підходів для організації зберігання даних.

Інтелектуальний підхід багатогранний і багато в чому залежить від типів даних та від особливостей бізнесу конкретної компанії. В одному випадку дуплікація буде шкідливою і від неї доведеться відмовитися, в іншому, навпаки – резервне копіювання стане необхідністю.

Для інтелектуального підходу дані компанії доведеться, як мінімум, структурувати, що вимагатиме поділу на категорії: від «гарячих» до «крижаних». Такий поділ умовний і дуже індивідуальний для кожної компанії. Температура даних залежить від частоти та інтенсивності звернень до них. Дані про клієнтів, інформація про активні рахунки та історія взаємодії з контрагентами за пару-трійку попередніх років, наприклад, мають бути доступні оперативно, їх краще зберігати на високопродуктивних системах зберігання. Більш «холодні» дані можна розмістити на повільних системах зберігання, а «крижані» іноді розміщують навіть на стрічкових накопичувачах.

У реальних умовах значну частину даних компаніям краще зберігати on premise. Ідеальна модель зберігання в «хмарі» далеко не завжди виявляється оптимальною, а часто трапляються проблеми, наприклад коли система використовується для розміщення персональних даних. Тому необхідно розуміти особливості сучасних накопичувачів.

Сучасний бізнес потребує сучасних систем зберігання

Для зберігання даних слід застосовувати сучасні рішення. Об'єктивних причин цього кілька. Нові накопичувачі отримують низку технологій, здатних знизити вартість володіння, у тому числі, за рахунок оптимізованих режимів роботи, покращеної керованості та оперативної діагностики. Це забезпечує стабільну роботу та знижує ризики втрати даних.

 

Приклад сучасного рішення – Seagate Exos Corvault 

Приклад сучасного рішення – представлена всередині літа компанією Seagate Technology система Exos Corvault, призначена для зберігання великих обсягів даних із заявленою доступністю 99,999%. Новинка є шасі висотою 4U для установки в стійку, вміщує 106 жорстких дисків Seagate Exos з інтерфейсом SAS. У Corvault використані фірмові контролери Seagate VelosCT шостого покоління.

До особливостей Exos Corvault слід віднести високу щільність зберігання, продуктивність та захищеність. Це забезпечує низку фірмових рішень, як апаратних, і програмних.

Система Seagate захищена від вібраційних та акустичних перешкод, а також від перегріву. Для енергоживлення пристрою передбачено дві лінії, які резервують одна одну. Corvault збереже працездатність при знеструмленні будь-якої з ліній, перейшовши на живлення лише від іншої.

Актуальною «фішкою», реалізованою Seagate в даній моделі, є Advanced Distributed Autonomic Protection Technology (ADAPT), яка забезпечує високу швидкість роботи, за рахунок розподілу інформації, що зберігається, по різних накопичувачах. В результаті продуктивність Corvault знаходиться на рівні рішень SAN, які дорожчі у придбанні та складніші в обслуговуванні.

Якщо в процесі роботи стався збій, то інша фірмова технологія – Autonomous Drive Regeneration (ADR) здатна швидко вирішити проблему та відновити працездатність рішення та дані. Звичайно, автоматику не слід вважати всемогутньою, але здебільшого вона спрацьовує, усуваючи необхідність ручного втручання персоналу. ADR є для Corvault однією з ключових особливостей, яка при цьому є конкурентною перевагою. Навряд чи найближчим часом хтось з інших виробників зможе створити щось подібне до ADR, адже Seagate зміг реалізувати технологію тому, що є вертикально інтегрованим вендором, тобто сам виробляє як жорсткі диски так і системи зберігання.

 

Всередині Exos Corvault – вінчестери Seagate Exos

Підсумки

До вибору систем зберігання, які розміщені на стороні замовника, потрібно підходити дуже акуратно, знаходячи сучасні рішення, прості в установці та у використанні, а також мінімальною вартістю за терабайт. Важливо, що найновіші рішення найчастіше виявляються універсальними, тобто актуальними зберігання «гарячих даних» і розміщення «прохолодних», наприклад, резервних копій.

Нові рішення, наприклад, розглянутий Corvault, за ціною за терабайт при характеристиках корпоративного рівня, має вартість порівнянну зі звичайними накопичувачами для ПК, що робить придбання продукції Seagate дуже вигідним. Аналоги, присутні на ринку, можуть запропонувати таке ж поєднання щільності, продуктивності та надійності лише за істотно більшу питому ціну. Фірмові технології Seagate, зокрема, ADAPT та ADR забезпечують збільшення швидкості роботи та підвищення надійності в умовах реальної експлуатації.