На цьогорічному заході Hot Chips корпорація Intel вперше представила лінійку процесорів Intel® Xeon® наступного покоління

Intel представляє процесори Xeon майбутнього покоління з високопродуктивною та ефективною архітектурою.

На виставці Hot Chips компанія Intel провела дві сесії, на яких розкрила технічні характеристики та особливості архітектури платформи Xeon і пропозиції, що з'являться у 2024 році, а також надала додаткову інформацію про майбутні процесори Intel® Xeon® 5-го покоління, запуск яких заплановано на кінець цього року. Окрема сесія була присвячена новим можливостям, пов'язаним з ПЛІС Intel Agilex® 9 серії Direct RF.

Ця платформа знаменує собою важливу еволюцію для Intel Xeon, представляючи процесори з новою архітектурою Efficient-core (E-core) поряд з добре відомою архітектурою Performance-core (P-core). Ці нові продукти під кодовими назвами Sierra Forest та Granite Rapids, нададуть користувачам простоти та гнучкості, пропонуючи сумісну апаратну архітектуру та спільний стек програмного забезпечення для вирішення критичних робочих навантажень, таких як штучний інтелект.

Нова платформа Intel Xeon використовує модульну систему на кристалі (SoC) для підвищення масштабованості та гнучкості, щоб запропонувати широкий спектр продуктів, що відповідають зростаючим потребам у масштабуванні, обробці даних та енергоефективності для ШІ, хмарних і корпоративних систем. Інноваційна архітектура також допомагає клієнтам максимізувати свої інвестиції, пропонуючи два різні сумісні з роз’ємом процесори для простоти та взаємозамінності для будь-якого робочого навантаження.

  • P-core та E-core постачаються з розподільною інтелектуальною власністю (IP), мікропрограмою та стеком програмного забезпечення ОС.
  • Найшвидша пам'ять DDR і нові високошвидкісні мультиплексовані модулі DIMM комбінованого рангу (MCR).
  • Нова пласка пам'ять Intel Flat Memory забезпечує апаратне керування переміщенням даних між пам'яттю DDR5 і CXL, що робить загальний обсяг пам'яті видимим для програмного забезпечення.
  • Підтримка CXL 2.0 для всіх типів пристроїв зі зворотною сумісністю з CXL 1.1.
  • Розширений ввід/вивід: до 136 ліній PCIe 5.0/CXL 2.0 і до шести каналів UPI.

Процесори Intel Xeon з Е-ядрами (Sierra Forest) вдосконалені для забезпечення оптимізованих за щільністю обчислень у найбільш енергоефективний спосіб. Процесори Xeon з Е-ядрами забезпечують найкращу в своєму класі щільність енергоспоживання та продуктивності, пропонуючи явні переваги для хмарних і гіпермасштабних робочих навантажень.  

  • У 2,5 рази краща щільність розміщення в стійці та у 2,4 рази вища продуктивність на ват1.
  • Підтримка серверів 1S і 2S, з ціною до 144 центів на процесор і РТП до 200 Вт.
  • Сучасний набір інструкцій з надійним захистом, віртуалізацією та AVX з розширеннями ШІ.
  • Базові функції RAS пам'яті, такі як машинна перевірка, кеш-пам'ять даних ECC за стандартом у всіх процесорах Xeon.

Процесори Intel Xeon з P-ядрами (Granite Rapids) оптимізовані для забезпечення найнижчої сукупної вартості володіння (TCO) для багатоядерних робочих навантажень, чутливих до продуктивності, і обчислювальних робочих навантажень загального призначення. Сьогодні Xeon забезпечує кращу продуктивність штучного інтелекту, ніж будь-який інший ЦП2, а Granite Rapids ще більше підвищить продуктивність ШІ. Вбудовані прискорювачі дають додатковий поштовх цільовим робочим навантаженням для ще більшої продуктивності та ефективності.

  • У 2-3 рази краща продуктивність для змішаних робочих навантажень зі штучним інтелектом3.
  • Вдосконалений Intel AMX з підтримкою нових інструкцій FP16.
  • Вища пропускна здатність пам'яті, кількість ядер, кеш-пам'ять для інтенсивних обчислювальних навантажень.
  • Масштабованість роз’ємів від одного роз’єму до восьми.

ПЛІС Intel Agilex 9 серії Direct RF з інтегрованими перетворювачами даних 64 Gsps (гігавибірок в секунду) і новим еталонним дизайном широкосмугової маневреності включають в себе як широкосмугові, так і вузькосмугові приймачі в одному багаточіповому корпусі. Широкосмуговий приймач забезпечує безпрецедентну для ПЛІС смугу радіочастот 32 ГГц.