Процесори для настільних комп’ютерів Intel Core 13-го покоління мають найкращі в світі ігрові характеристики та можливості розгону

Компанія Intel представила перші процесори Intel Core 13-го покоління, а також нове рішення Intel Unison

Компанія Intel представила перші процесори з сімейства Intel® Core™ 13-го покоління, яке очолює Intel® Core™ i9-13900K — найшвидший у світі процесор для настільних ПК1. До нового сімейства Intel Core 13-го покоління увійшли шість розблокованих для розгону процесорів для настільних ПК, які мають до 24 ядер та 32 потоків і запаморочливу тактову частоту до 5,8 ГГц, що робить їх найкращим вибором для ігор, запису та стрімінгу2.

Очолюване процесорами Intel Core з приставкою K, сімейство Intel Core 13-го покоління для настільних ПК складатиметься з 22 процесорів та понад 125 систем від партнерів, які забезпечуватимуть незрівнянну продуктивність разом із сумісністю платформ. Ентузіасти зможуть скористатися удосконаленнями продуктивності в процесорах Intel Core 13-го покоління за допомогою материнських плат на чипсеті Intel® 600 або новому Intel® 700. Всі процесори підтримуватимуть новий стандарт пам’яті DDR5 на додачу до DDR4. Користувачі зможуть вибрати оптимальний для себе варіант залежно від бажаних особливостей та ціни.

“Ми знову підвищуємо стандарти продуктивності ПК за допомогою нового, 13-го покоління процесорів Intel Core,” сказала Мішель Джонстон Хольтхаус (Michelle Johnston Holthaus), виконавчий віцепрезидент та генеральний менеджер підрозділу Intel Client Computing Group. “Сімейство Intel Core 13-го покоління — це черговий приклад того, як Intel робить можливими неймовірні речі — у великому масштабі та у всіх сегментах ПК. До цього варто додати найкращу в галузі партнерську екосистему та нові рішення, як-от Intel Unison — разом ми показуємо світові, на що будуть спроможні ПК у найближчому майбутньому.”

Універсальна платформа для ігор та створення контенту

Створені за розвиненим техпроцесом Intel 7 та гібридною архітектурою x86, процесори Intel Core 13-го покоління гарантують високу продуктивність системи навіть у найбільш вимогливих багатозадачних навантаженнях. Вони забезпечують на 15% кращу продуктивність для однопотокових та на 41% — для багатопотокових навантажень3

У цьому поколінні гібридна архітектура Intel поєднує найшвидші в історії продуктивні ядра Performance (P-ядра) з вдвоє більшою кількістю енергоефективних ядер Efficient (E-ядер), забезпечуючи кращу продуктивність в одно- та багатопотокових сценаріях роботи, завдяки чому стають можливими: 

  • Найкраща у світі якість зображення в іграх: Новий процесор Core i9-13900K, що має до 24 ядер (8 Р-ядер та 16 Е-ядер) та 32 потоків, є найкращим вибором для ігор, запису та стрімінгу. Завдяки тактовій частоті 5,8 ГГц та на 15% вищій продуктивності в однопотокових задачах, він здатен видавати високу частоту кадрів у найвибагливіших сучасних іграх4 . 
  • Безперервне покращення продуктивності при створенні контенту: Лінійка процесорів для настільних ПК Intel Core 13-го покоління має ще більше E-ядер, на 41% вищу продуктивність у багатопотокових сценаріях роботи, щоб допомогти людям утримуватися у творчому потоці, працюючи з кількома програмами, що вимагають інтенсивних обчислень.   
  • Безпрецедентні можливості для розгону5: Процесори Intel Core 13-го покоління пропонують безпрецедентні можливості для розгону усім — від професіоналів до початківців. Вони дозволяють встановити вищі, ніж звичайно, тактові частоти для P-ядер, E-ядер та пам’яті DDR5. Крім того, щоб надати користувачам змогу розганяти процесор з мінімальними зусиллями, компанія Intel оновила свою функцію автоматичного розгону Intel® Speed Optimizer, додавши до неї підтримку процесорів 13-го покоління. З іншого боку, широкий вибір модулів для розгону пропонує розвинена екосистема Intel® Extreme Memory Profile (XMP) 3.0. Разом з Intel® Dynamic Memory Boost ця функція надає прості можливості для розгону пам’яті — як DDR4, так і DDR5. 

Роб Бартолом’ю (Rob Bartholomew), директор з виробництва у компанії Creative Assembly, каже: «Ми понад десятиліття співпрацювали з Intel задля того, щоб гра в Total War на процесорах Intel дарувала гравцям неймовірні відчуття. Ми оптимізували Total War: WARHAMMER III для роботи на гібридній архітектурі 12-го покоління, і ми радо продовжимо цю роботу з новими процесорами 13-го покоління».  

Передові технології для настільних платформ

Процесори для настільних комп’ютерів Intel Core 13-го покоління дають користувачам передову продуктивність та можливості для ігор, створення контенту та роботи за допомогою кількох вдосконалених та абсолютно нових технологій та особливостей: 

  • Технології Intel® Adaptive Boost Technology та Thermal Velocity Boost підвищують тактові частоти процесора, якщо цього потребує робоче навантаження, орієнтуючись на запас енергоспоживання і температури. Вони доступні у розблокованих для розгону моделях Intel Core i9. 
  • Більша кількість E-ядер у процесорах Intel Core i5, i7, i9 дозволила зробити великий стрибок у продуктивності в багатопотокових сценаріях та покращити якість роботи при виконанні великої та дуже великої кількості задач. 
  • Підтримка PCIe 5.0 з одразу 16 лініями від процесора. 
  • Підтримка оперативної пам’яті до рівня DDR5-5600 та DDR5-5200, причому збережено сумісність з DDR4. 
  • Вдвічі збільшений кеш L2, а також збільшений кеш L3.  

Представляємо чипсети 700-ї серії зі зворотною сумісністю

Разом із процесорами 13-го покоління Intel Core компанія представляє чипсети нової 700-ї серії із додатковими функціями, що підвищують їхню надійність та продуктивність. Вісім додаткових ліній PCIe 4.0 разом з лініями PCIe 3.0 загалом дають 28 ліній від чипсета, порти USB 3.2 Gen 2×2 (20 Гбіт/с) забезпечують збільшену швидкість USB-з’єднання, а шина DMI 4.0 збільшує пропускну здатність з’єднання чипсета з процесором для більш швидкого доступу до периферійних пристроїв та мережі. До того ж, компанія Intel передбачила сумісність чипсета із попередніми та наступними поколіннями. Скористайтеся вдосконаленнями продуктивності в процесорах Intel Core 13-го покоління за допомогою вже наявних материнських плат на базі чипсета Intel 600.​

Intel Unison — об’єднання різних пристроїв у суцільний цифровий простір

Після придбання компанії Screenovate, продукти якої були показані на виставці CES 2022, Intel представила Intel® Unison™ — програмне рішення, яке об’єднує ПК та інші пристрої з різними операційними системами в один універсальний простий у використанні цифровий простір.    Початкова версія Intel Unison створюватиме безперервне та безшовне з’єднання між ПК та смартфонами на різних ОС, починаючи з iOS та Android.  Після простого процесу сполучення користувачі матимуть змогу: 

  • Переносити файли: Перенесення файлів і фотографій з ПК на пристрій Android або iOS чи навпаки займає менше часу. Крім того, з’являється можливість робити знімки чи записувати відео на телефон і одразу редагувати їх на ПК. 
  • Писати текстові повідомлення: Можна надсилати і отримувати текстові повідомлення на ПК, щоб не перемикатися між пристроями і користуватися зручністю великої клавіатури та монітора.
  • Робити телефонні дзвінки: Маючи доступ до всього списку контактів на телефоні, можна робити та відповідати на дзвінки безпосередньо з ПК. 
  • Отримувати телефонні сповіщення: Користувачі можуть отримувати телефонні сповіщення та взаємодіяти з ними на ПК, щоб постійно бути на зв’язку та в курсі подій. 

Уже в цьому році рішення Intel Unison стане доступним на окремих ноутбуках Intel® Evo™ на базі процесорів Intel Core 12-го покоління від виробників Acer, HP та Lenovo, а на початку 2023 року з’явиться на пристроях з процесорами Intel Core 13-го покоління. Надалі Intel Unison продовжуватиме розширяти список підтримуваних формфакторів, функціональних можливостей та операційних систем6

 

1 Із тактовою частотою 5,8 ГГц процесор Intel Core i9-13900K є найшвидшим у світі серійним процесором для настільних ПК станом на 7 вересня 2022 р.

2  Продуктивність та унікальні особливості процесорів Intel Core 13-го покоління дозволяють їм видавати найкращу у світі якість зображення в іграх. Для порівняння використовувалися процесори Intel Core 12-го покоління i9-12900K, AMD Ryzen 9 5950X та AMD Ryzen 7 5800X3D, станом на 7 вересня 2022 р.  Додаткова інформація доступна за посиланням: intel.com/PerformanceIndex

3 Продуктивність може відрізнятися через різні умови використання, налаштування та інші чинники. Більше можна дізнатися на сторінці: intel.com/PerformanceIndex. Продуктивність визначалася за результатами тестування продукту станом на дату, вказану в конфігурації; вона може змінюватись після виходу програмних оновлень. Додаткові відомості містяться у публічній інформації про конфігурацію.

4 Гібридна архітектура поєднує на одному кристалі два типи ядер — ядра Performance (P-ядра) та ядра Efficient (E-ядра). Вперше вона була представлена у процесорах Intel Core 12-го покоління. Вказані процесори Intel Core 13-го покоління не мають гібридної архітектури, а тільки P-ядра, та мають такий самий розмір кеша, як процесори попереднього покоління. Докладніше про моделі можна дізнатися за адресою ark.intel.com.

5 Потрібно мати на увазі, що надмірний розгін може призвести до анулювання гарантії або негативно вплинути на стабільність системи. Результати можуть дещо відрізнятися. Додаткова інформація доступна за адресою intel.com/overclocking

6 Наразі рішення Intel® Unison™ є доступним тільки на окремих ноутбуках Intel® Evo™ Наразі рішення Intel® Unison™ є доступним тільки на окремих ноутбуках Intel® Evo™ на базі операційної системи Windows та дозволяє сполучення тільки зі смартфонами на Android та iOS; усі пристрої повинні працювати під керуванням версій ОС, які зараз підтримуються.  

Додаткова інформація, зокрема, системні вимоги, доступна за посиланням intel.com/performance-evo.  Результати можуть дещо відрізнятися.