Компанія Supermicro підготувала другий звіт про вплив центрів обробки даних на довкілля. Він ґрунтується на анкетуванні понад 5000 фахівців зі сфери ІТ та досліджує рівень прогресу щодо екологічних ініціатив серед лідерів ЦОД.

ДРУГИЙ ЗВІТ КОМПАНІЇ SUPERMICRO ЩОДО ВПЛИВУ ЦЕНТРІВ ОБРОБКИ ДАНИХ НА ДОВКІЛЛЯ

Згідно з зібраними даними, оператори ЦОД поступово йдуть назустріч зеленим ініціативам, однак існує багато згаяних можливостей у підвищенні продуктивності роботи дата-центрів. Респонденти відзначили, що вони повторно використовують наявне обладнання, а також застосовують тривалі цикли оновлення. На жаль, старе обладнання є менш продуктивним за сучасне. Як результат, підприємства, що використовують новіші технології, більш конкурентоспроможні та потенційно екологічні.

Під час дослідження керівникам ЦОД поставили стратегічно важливе запитання щодо того, за якими параметрами вони вимірюють успіх свого обладнання. Значний відсоток респондентів відповів, що основними показниками успіху є загальна ефективність дата-центру, сукупна вартість володіння (TCO) та рентабельність інвестицій (ROI). Показово, що ця частина опитаних не зацікавлена в скороченні споживання електроенергії чи зменшенні впливу на довкілля. Фактори успіху, що більше пов’язані з мірою екологічності ЦОД – такі як продуктивність, ефективність використання енергії (ЕВЕ), життєві цикли активів інформаційних технологій (ІТ), а також корпоративна соціальна відповідальність (CSR)/сукупні витрати на потреби довкілля (TCE) – згадуються набагато рідше.

Ефективним способом підвищення температури дата-центрів є використання серверів, які підтримують технологію вільного охолодження. Результати опитування Supermicro вказують на те, що багато ЦОД її застосовують.

Температура на вході серверів ЦОД вивчається у цьому дослідженні як показник вільного охолодження «зелених» дата-центрів, що є засобом зниження ефективності використання енергії (ЕВЕ) та підвищення ефективності екологічно чистих джерел енергії. Сьогодні температура у ЦОД коливається від 23°C до 24°C залежно від об’єкта. Відповідно до цього висновку, понад половина респондентів (51%) повідомляє про температуру у своїх дата-центрах від 21°C до 24°C. Однак майже третина опитаних (32%) зазначила, що температура у їхніх дата-центрах перевищує 25°C, а в окремих випадках (10%) вона становить понад 29°C. Тенденція із температурою в дата-центрах очевидна: вона росте і зростатиме й надалі. Компанія Supermicro вважає, що підвищення температури у «зелених» ЦОД буде тривати.

У цьому опитуванні вивчалась щільність потужності стійок для ЦОД як міра консолідації «зелених» серверів дата-центрів та їх енергоефективності, з вищою щільністю стійки, що представляє вищі рівні консолідації сервера. Сьогодні середнє споживання електроенергії для стійки дата-центру становить близько 7 кВт. Більшість опитаних (57%) вказали на те, що споживання електроенергії склало понад 10 кВТ на стійку. Окремо 17% респондентів повідомило про щільність електроенергії >30 кВт на стійку, такий показник декілька ЦОД розглядали донедавна.

Сьогодні середнє споживання електроенергії для стійки даних даних становить приблизно 7 кВт.2 Більшість опитаних (57%) опитують, що щільність потужності центру обробки даних становить <10 кВт на стійку. Окремо 17% респондентів повідомляють про щільність електроенергії> 30 кВт на стійку, мало значення, яку розглядали до недавнього часу.

Як рішення компанія Supermicro рекомендує використовувати багатовузлові сервери для збільшення щільності сервера в ЦОД.

Ключові висновки дослідження компанії Supermicro:

  1. 2019 року партнерство з сертифікованими компаніями з перероблення електроніки скоротилося на 40%.
  2. Електронні відходи – це лише 2% твердих відходів Сполучених Штатів, але на них припадає дуже високий відсоток (70%) небезпечних відходів, тоді як з них переробляється близько 20%.
  3. Одна з десяти компаній досі позбувається обладнання без його подальшої переробки.
  4. Перепроектування сервера на модульний дає змогу ЦОД модернізувати модулі CPU/DRAM, зберігаючи цим інші компоненти, у яких ще не минув термін служби. Заміна модулів CPU/DRAM дозволяє знизити витрати на оновлення технічних засобів як мінімум на 44%.
  5. 2018-го більшість, а саме 35% опитаних компаній планували оновлення парку серверного обладнання що два-три роки. 2019-го вже 40% планують оновлення парку серверного обладнання раз на чотири-п'ять років.

Компанія Supermicro популяризує свій екологічно чистий підхід як рішення. Використовуючи роздільну серверну архітектуру, дата-центри можуть швидше оновлюватися, підвищувати продуктивність, знижувати витрати електроенергії, а також зменшувати видатки на своє утримання та кількість електронних відходів.

Для отримання більш детальної інформації надішліть запит на supermicro@asbis.ua

 

Довідка

Компанія АСБІС-Україна – один із найбільших на українському ринку дистриб'юторів IT-продуктів, компонентів і рішень; надійний, стабільний та прогресивний партнер, роботодавець із великим спектром можливостей і світовим досвідом. Входить до міжнародного холдингу з 28-річним досвідом в IT-дистрибуції, офісами у 28 країнах, 30000 активних клієнтів та з великою кількістю професійних нагород.

У портфелі компанії в Україні – понад 50 брендів і 7000 споживчих та професійних IT-продуктів відповідних світових виробників.

Більше інформації: www.asbis.ua  

Supermicro – світовий лідер у галузі технологій для обчислень, зберігання та передачі даних. Компанія спеціалізується на випуску x86-серверних платформ та різних комплектуючих для серверів, робочих станцій і систем зберігання даних.

Детальніше: http://supermicro.com