Енергонезалежна пам'ять Intel® Optane™ DC знаходиться в кроці від того

П'ять варіантів використання енергонезалежної пам'яті Intel® Optane™ DC під час роботи в центрах обробки даних

Мені подобається спостерігати, як розробники опановують можливості абсолютно нового, масштабного ресурсу енергонезалежних даних. Перше відвідування може збити з пантелику. Приблизно за місяць нас просять повернутися, оскільки у них з'явилися нові ідеї. І незабаром наші розробники програмного забезпечення вже працюють із ними пліч-о-пліч над новим застосунком для енергонезалежної пам'яті Intel® Optane™ DC. Дуже надихає спостерігати за розвитком інновацій у режимі реального часу.

Енергонезалежна пам'ять має широкий спектр застосування, і щодня в глобальній екосистемі інноватори відкривають все нові варіанти її використання. В цьому блозі я хочу виокремити невеликий приклад варіантів використання цієї пам'яті, що демонструють, як цей продукт може вагомо вплинути на центри обробки даних.

1. Аналітика в оперативній пам’яті на базі платформи SAP HANA

У наші часи інтенсивного використання даних постійно зростає масштаб розгортання баз даних в оперативній пам'яті (технологія in-memory). Компанія SAP є одним із перших партнерів корпорації Intel® у проекті з незалежної пам'яті Optane DC, і платформа SAP HANA є однією з вихідних варіантів її використання. Для баз даних в оперативній пам'яті містка, швидка і недорога енергонезалежна пам'ять є істотною потенційною перевагою. Розглянемо два сценарії розгортання.

Під час наявного розгортання на платформі SAP HANA до об'єму системи можна додати «вузли розширення», роль яких полягає здебільшого в розширенні обсягу даних для наявних вузлів обробки. Аналіз Intel показав, що вузол розширення з 7,5 ТБ пам'яті DRAM і енергонезалежної пам'яті Intel® Optane™ DC дозволяє отримати до 25% більше даних в головному сховищі бази даних та економить понад 10% витрат на системне обладнання порівняно з конфігурацією виключно на базі DRAM.1

У наступному сценарії в процесі розгортання, що зростає, на платформі SAP HANA необхідно об'єднати декілька старіших вузлів із обмеженою пам'яттю в новий, сучасний 4-сокетний «масштабований вузол». У цьому сценарії конфігурація з енергонезалежною пам'яттю Intel® Optane™ DC дозволяє вдвічі збільшити обсяг даних в оперативній пам'яті в умовах загальної вартості системи нижче на 39% на терабайт бази даних.2 Незалежно від того, чи оновлюється наявне розгортання на платформі SAP HANA, чи запускається нове, математика досить проста і свідчить на користь енергонезалежної пам'яті Intel® Optane™ DC: більше даних – менше витрат. Ви можете дізнатися більше про спільну роботу компаній Intel та SAP над цими технологіями тут і тут. Також Ви можете розглянути можливість додаткової підтримки баз даних в оперативній пам'яті для енергонезалежної пам'яті Intel® Optane™ DC від компаній Aerospike, Gigaspaces, Microsoft, Oracle, Redis Labs та багатьох інших. Окрім цих переваг, енергонезалежна пам'ять Intel® Optane™ DC дозволяє набагато швидше перезапускати великі аналітичні системи, зменшуючи час перезапуску від хвилин до секунд.

2. Віртуалізація серверів баз даних із декількома орендаторами

Попит на послуги баз даних продовжує зростати, і віртуалізація багатокористувацьких баз даних як послуг є ключем до економічно ефективного масштабування. Більша кількість екземплярів віртуальних машин для кожного сервера та масштабніші бази даних можуть вимагати більших ресурсів пам'яті, і додавання все більшого та більшого обсягу DRAM стає економічно недоцільним. Великий обсяг та економічна доступність енергонезалежної пам'яті Intel® Optane™ DC можуть стати проривом до більшої щільності віртуальних машин та економнішого масштабування.

У процесі тестування Intel порівнювалися дві системи віртуалізації на серверній операційній системі Microsoft Windows Server 2019 із системою апаратної візуалізації Hyper-V із запущеним еталонним тестом оперативної транзакційної обробки даних у хмарі. Одна платформа була оснащена 768 ГБ пам’яті DDR4 DRAM, а інша – 192 ГБ пам’яті DDR4 DRAM плюс 1 ТБ енергонезалежної пам’яті Intel® Optane™ DC. У цьому випадку система з енергонезалежною пам'яттю Intel® Optane™ DC підтримувала до 36% більше віртуальних машин і робила це з 30% нижчою вартістю на одну віртуальну машину.3 Отже, була продемонстрована велика щільність віртуальних машин на одному вузлі за значно нижчою ціною.

3. Потокова трансляція відео мережами доставки контенту

У контексті масштабування мережі доставки контенту стикаються з аналогічними труднощами. За прогнозами, з 2017 до 2022 року загальний IP-трафік зросте втричі, і понад 80% його складу припаде на відео-формат4, велика частина якого транслюється в потоці або в прямому ефірі з модернізованих пограничних серверів, близьких до споживачів. Постачальникам контенту необхідно збільшити кількість потоків на сервер, а для цього потрібно більше пам'яті. Знову ж таки, обсяг та економічність незалежної пам'яті Intel® Optane™ DC допоможуть постачальникам контенту здійснювати масштабування за доступною ціною.

Для порівняння давайте приймемо якість обслуговування (QoS) такою, що дорівнює стандартному 99-процентильному цільовому показнику HTTP GET. Платформи, оснащені процесором Intel Xeon Gold 6252 2-го покоління та 1,5 ТБ пам'яті, постачатимуть високоякісне відео за цієї якості обслуговування. Проте платформа з енергонезалежною пам'яттю Intel® Optane™ DC постачатиме контент із вартістю пам'яті нижчою на понад 40%.5 Це можна буде швидко додати до основних переваг у міру розвитку доставки контенту на базі технології граничних обчислень.

4. Аналітика на базі систем AI/ML із допомогою платформи SAS VIYA

SAS VIYA – це сімейство продуктів для розширеної аналітики, яке включає системи штучного інтелекту (AI) в оперативній пам'яті та машинного навчання (ML) для розв’язання складних задач обробки даних, таких як аналіз зображень, мови та емоційного забарвлення висловів. Масштабування SAS VIYA за допомогою великого обсягу пам'яті DRAM може різко збільшити вартість апаратних платформ. У тестуванні Intel, протягом якого одночасно було запущено три аналітичні моделі, була отримана аналогічна пропускна спроможність аналітичних систем із використанням платформи з 1,5 ТБ пам'яті DRAM чи 1,5 ТБ енергонезалежної пам'яті Intel® Optane™ DC і 192 ГБ DRAM. Проте остання конфігурація забезпечує цей рівень служб машинного навчання за зниження вартості пам'яті до 43%.6 Компанія Intel продовжує допомагати нарощувати продуктивність ШІ, знижувати його вартість і виводити цю потужну технологію в статус основної тенденції.

5. Масштабування гіперконвергентної інфраструктури

Переваги енергонезалежної пам'яті Intel® Optane™ DC полягають не лише в масивних багатотерабайтних схемах використання. У відповідному випадку навіть середній обсяг пам'яті може мати велике значення. Програмно визначувані гіперконвергентні інфраструктури (HCI) стають дуже популярними в модернізованих публічних та приватних хмарних сервісах, і технології, призначені для роботи в програмних середовищах операційної системи Windows Server, такі як Microsoft Azure HCI, є одними з провідних рішень. Міра економічності гіперконвергентної інфраструктури багато в чому залежить від щільності віртуальних машин на вузол. У тестуванні Intel ми порівняли різні конфігурації пам'яті під час запуску сховища Storage Spaces Direct на базі Microsoft Windows: одна – з 384 ГБ пам’яті DDR4 DRAM, інша – з 512 ГБ енергонезалежної пам’яті Intel® Optane™ DC та 192 ГБ пам’яті DRAM на чотирьох вузлах. Додатковий обсяг пам'яті у випадку використання незалежної пам'яті Intel® Optane™ DC, що недивно, включив на 35% більше віртуальних машин на вузол. Дивно те, що це рішення було реалізоване за вартості устаткування нижче на 27% на віртуальну машину, і не вимагало величезного багатотерабайтного використання пам'яті для отримання результатів.7

Лише початок

Енергонезалежна пам'ять Intel® Optane™ DC – це широко вживана технологія з безліччю різноманітних варіантів використання. П'ять варіантів її реалізації, описаних у цій статті, є лише невеликим прикладом того, як революційне поєднання великого обсягу пам'яті, економічної доступності та енергонезалежного зберігання даних трансформує центри обробки даних і цифрові послуги. І це лише початок.

Для глибшого вивчення енергонезалежної пам'яті Intel® Optane™ DC та переваг її використання для Вас та Ваших клієнтів відвідайте веб-сайт intel.com/optane.

 

Цей продукт і технічну експертизу для побудови рішень на її основі можна отримати в компанії ASBIS. Зверніться до фахівців ASBIS у вашій країні для здобуття детальної інформації про енергонезалежну пам'ять Intel® Optane™ DC.

 


*Інші бренди та найменування можуть бути власністю інших організації.

1. www.intel.com/2019xeonconfigs Примітка №16

2. www.intel.com/2019xeonconfigs Примітка №17

3. www.intel.com/2019xeonconfigs Примітка №10

4. Джерело: Індекс розвитку візуальних мережевих технологій Cisco: Прогноз і тенденції, 2017-2022 рр., 28 листопада 2018 р., https://www.cisco.com/c/en/us/solutions/collateral/service-provider/visual-networking-index-vni/white-paper-c11-741490.html

5. www.intel.com/2019xeonconfigs Примітка №18

6. www.intel.com/2019xeonconfigs Примітка №19

7. www.intel.com/2019xeonconfigs Примітка №20