У березні 2020 року корпорація Intel оголосила про успішну інтеграцію свого процесора на базі технології кремнієвої фотоелектроніки зі швидкістю 1

Корпорація Intel представила перший на ринку модульний оптичний Ethernet-комутатор

Корпорація Intel оголосила, що успішно інтегрувала свій процесор на базі технології кремнієвої фотоелектроніки зі швидкістю 1,6 Тбіт/с програмованим Ethernet-комутатором зі швидкістю 12,8 Тбі /с. Це модульне рішення об'єднує основні технологічні блоки Intel та її підрозділи Barefoot Networks для інтегрованої оптики на Ethernet-комутаторі.

«Наша демонстрація модульної оптики – перший крок до того, щоб втілити в реальність систему оптичного введення-виведення на базі технології кремнієвої фотоелектроніки. Ми поділяємо думку наших колег у галузі про те, що модульна оптика забезпечує переваги щодо потужності та щільності для комутаторів, що працюють зі швидкістю 25 Тбіт/с і вище і, зрештою, вона є необхідною технологією, яка відкриває нові можливості для масштабування швидкості обробки даних в мережах майбутнього. На цій демонстрації ми показали, що технологія в змозі задовольнити вимоги наших клієнтів»,  — повідомив Хонг Хоу, віце-президент корпорації Intel і генеральний директор підрозділу Silicon Photonics Products.

Модульний комутатор призначений для роботи в центрах обробки даних, де необхідні гіпермасштабовані обчислення, де потреба в економічно ефективному мережевому підключенні і системі обробки даних не може бути обмежена. Просто зараз Intel демонструє цю технологію клієнтам. Сучасні комутатори центрів обробки даних залежать від модульної оптики, встановленої на лицьовій панелі комутатора, яка підключена до портів серіалізатора/десеріалізатора (SerDes) комутатора за допомогою електричного зв'язку. Але в міру зростання швидкості обробки даних комутаторів, використовуваних у центрах обробки даних, підключення SerDes до модульної оптики за допомогою електричного зв'язку буде ускладнюватися і вимагати більших витрат енергії.

У випадку з модульної оптикою, оптичний порт розміщується поруч з комутатором в рамках одного модуля, що знижує енергоспоживання та забезпечує безперервну масштабованість швидкості обробки даних комутатора.

У рамках цієї демонстрації кращі технології програмованих Ethernet-комутаторів від Barefoot Networks об'єднуються з технологією кремнієвої фотоелектроніки від Intel. На цій демонстрації інтегрований модуль комутатора використовує програмовану на P4 спеціалізовану інтегральну мікросхему Barefoot Tofino™ 2, об'єднану в один модуль з процесорами на базі технології кремнієвої фотоелектроніки зі швидкістю 1,6 Тбіт/с від підрозділу Silicon Photonics Product.

Детальніше про Ethernet-комутатор від Barefoot Networks

Barefoot Tofino 2 – це програмований на P4 Ethernet-комутатор, що забезпечує швидкість обробки даних до 12,8 Тбіт/с і заснований на архітектурі незалежного від протоколу комутатора (PISA). PISA програмується за допомогою загальнодоступної мови програмування P4 для площин передачі даних. Завдяки площині передачі даних, запрограмованої на P4, можливості перенесення інформації комутаторів Tofino можна адаптувати до нових потреб в мережі або до нових протоколів, які підтримує P4, за допомогою програмного забезпечення. Продуктивність і програмованість Tofino 2 покликані задовольняти потреби центрів обробки даних, де потрібні гіпермасштабовані обчислення, хмарних сервісів і мереж постачальників послуг.

Що стосується модульної оптики, комутатор Barefoot Tofino 2 оснащений багатоканальним модулем, який спрощує модульну збірку оптичного процесора і модернізацію SerDes для більш низької потужності або більш високої швидкості обробки даних.

«Оскільки мікросхеми комутаторів масштабуються, щоб задовольняти потреби в необмеженій швидкості обробки даних у центрах обробки даних хмарного масштабу, вкрай важливо економічно вигідне і енергозберігаюче підключення до мережі, – заявив Ед Доу, віце-президент і генеральний директор підрозділу Barefoot. – Ми розробили нашу серію комутаторів Tofino 2, використовуючи передові багатоканальні технології, які забезпечують гнучкість інтерфейсу, полегшуючи для нас процес інтеграції і створення модульного рішення, яке масштабується за допомогою наших продуктів на базі технології кремнієвої фотоелектроніки. Це дозволило нам першим у галузі створити рішення, яке зробить значний внесок у розвиток інфраструктури та архітектури центрів обробки даних у майбутньому».

Детальніше про процесори на базі технології кремнієвої фотоелектроніки

На платформі підключення до мережі на базі технології кремнієвої фотоелектроніки використовуються фотоелектронні процесори зі швидкістю 1,6 Тбіт / с, реалізовані у вигляді 4 портів на інтерфейсах 400GBase-DR4, розроблених і виготовлених на платформі кремнієвої фотоелектроніки від Intel. Процесори представляють модульні масиви приймачів-передавачів, сконструйовані на основі інтегрованих кремнієвих фотонних мікросхем зі вбудованими підсилювачами оптичного діапазону і високошвидкісними модуляторами і детекторами, що є еволюцією кремнієвої фотоелектронної платформи, яка була включена в понад 3 млн одиниць модульних приймачів-передавачів на 100G, і в цьому році її можливості зростуть до підключених модулів на 200G і 400G. Підкреслюючи модульний принцип і гнучкість комутаційної платформи, розробленої Intel, інтегрований модуль комутатора є комбінацією модульних оптичних портів і мідних портів, які забезпечують підтримку секцій на передній панелі для оптичних модулів або мідних кабелів.

Про Barefoot Networks

Корпорація Intel придбала Barefoot Networks у 2019 році, щоб прискорити випуск своїх матриць на основі Ethernet. Barefoot Networks є новоспеченим лідером в області Ethernet-комутації та програмного забезпечення, використовуваного в центрах обробки даних. Компанія спеціалізується на програмованості й гнучкості, необхідних для задоволення потреб продуктивності і постійно мінливих потреб хмарних сервісів, що використовують гіпермасштабовані обчислення. Barefoot дозволяє власникам мереж та їхнім партнерам з інфраструктури проектувати, оптимізувати і впроваджувати інновації відповідно до їхніх конкретних вимог і отримувати на базі цього конкурентні переваги. Комбінуючи мову програмування P4 зі швидко програмованими комутаторами, Barefoot також створює екосистему для компіляторів, інструментів і програм на P4, аби зробити цю мову доступним для всіх.

Для того, щоб дізнатися більше, прохання надсилати інформаційний запит на електронну адресу intel@asbis.ua.

Довідка

Компанія АСБІС-Україна – один із найбільших на українському ринку дистриб'юторів IT-продуктів, компонентів і рішень; надійний, стабільний та прогресивний партнер, роботодавець із великим спектром можливостей і світовим досвідом. Входить до міжнародного холдингу з 29-річним досвідом в IT-дистрибуції, офісами в 28 країнах, 30000 активних клієнтів та з великою кількістю професійних нагород.

У портфелі компанії в Україні – понад 50 брендів і 7000 споживчих та професійних IT-продуктів відповідних світових виробників.

Більше інформації: www.asbis.ua  

Intel Corporation – американська технологічна компанія, провідний виробник електронних пристроїв та комп'ютерних компонентів, включаючи мікропроцесори та набори системної логіки (чіпсети). Корпорація є винахідником мікропроцесорів серії x86, якими оснащено більшість персональних комп'ютерів на планеті, і є другим за величиною світовим виробником напівпровідникових чіпів.

Докладніше: www.intel.com